You are currently viewing Конната терапия: 4 успешни истории на деца с увреждания

Конната терапия: 4 успешни истории на деца с увреждания

Конната терапия е дейност, която има много благоприятен и лечебен ефект върху различни увреждания и нарушение при деца и възрастни. Чрез рубриката „Успешни истории“ разказваме за добрите и успешни практики.

В продължение на 5 години, конна база „Ахил“ е посещавана от повече от 40 деца, които подобряват своето физическо, психическо и емоционално състояние благодарение на конете-терапевти и на грижата на квалифицирани и отдадени служители.

Тази година получихме подкрепата на Столична община, програма „Социални иновации“, чрез която проведохме 240 терапевтични сесии на 10 деца с различни специални потребности.

#1 Конната терапия за Андрей на 16 години, с тежка интелектуална недостатъчност, епилепсия и физическо изоставане

„Синът ни посещава терапевти и специални педагози през целия си живот. Въпреки усилията ни и за наше съжаление, той не обръща особено внимание на животните.

Когато решихме да опитаме терапия с коне, бях доста притеснена, тъй като предполагах, че ще се уплаши от височината на коня, ще бъде тревожен заради липсата на твърда земя под краката му, заради неспособността на детето да разбира и говори.

Днес със сигурност мога да кажа, че хипотерапията влияе на Анди изключително положително и то, в много аспекти. Гръбчето му заякна, балансът му се подобри, усеща и позиционира тялото си в пространството съвсем осъзнато.

Комбинацията от общуването с животното, компетентността на терапевтите, свежият въздуха и положителната емоция, които му осигуряват посещенията на конната база, е нещо, което няма как да му осигурим, живеейки в големия град.

Терапевтите са хората, които вярват в децата ни, когато ние започнем да се уморяваме!“

Катя, майка на Андрей

Конната терапия за Андрей на 16 години

#2 Конната терапия за Ивон на 14 години, с интелектуална недостатъчност и забавяне в развитието

„Когато преди училище ѝ кажа, че ще ходим при кончетата, лицето ѝ грейва и чака с нетърпение да отидем при тях.

Първоначално изпитваше респект от височината на коня, но в момента, в който седне на гърба му, грейва усмивката на лицето ѝ и приключението започва.

С точните упражнения и начин на яздене, след 30 минути, в колата е заспала на път за вкъщи, благодарна и щастлива от срещата с кончетата. Много сме доволни от ефекта, който оказват върху нея и физически, и психически.

Радваме се, че ви има.“

Борис, баща на Ивон

Конната терапия за Ивон на 14 години

#3 Виктор на 5 години, с микроцефалия

„Наблюдавам, че балансът му, равновесието и ориентацията в пространството са значително подобрени. Контактът с конете подобри начина му на общуване, както и експресивната реч.

Вики е по-спокоен и концентриран след посещение в конната база. Проявява сам желание да извършва определени дейности самостоятелно.

Най-важното е, че е истински щастлив когато е около конете.“

Петя, майка на Виктор

Александра на 5 години с митохондриална дисфункция

#4 Александра на 5 години, с митохондриална дисфункция

Али е едно от децата, които много бързо свикнаха с конете и изразява истинска радост, когато е около тях. Иска да ги гали, да ги храни и разхожда и когато приключим занятието, не иска да си тръгва. Много често с нея е и любимата кукла, която също взема участие в дейностите.

Конната терапия ѝ помогна много за общото физическо укрепване, както и за подобрение на координацията и концентрацията.

Александра на 5 години с митохондриална дисфункция

Виж също 7 здравословни ползи от ездата на коне

Вашият коментар