You are currently viewing 7 здравословни ползи от ездата на коне

7 здравословни ползи от ездата на коне

Връзката на човека с коня може да бъде проследена хиляди години назад във времето. Смята се, че конете са били опитомени преди около 5000 хиляди години и от тогава са наши верни спътници. В началото използвани за работа, превоз, войни, преди около 100 години, с индустриализацията и навлизането на машините в нашия живот, ролята на конете се променя и ездата на коне се превръща в спорт, приятно прекарано време в езда или грижа да конете и рехабилитация.

#1 Ездата на коне като своеобразен фитнес

Конната езда е своеобразна форма на физическа активност, една комплексна тренировка за мускулите на цялото тяло – рамене, ръце, корем, гръб, седалище и бедра. Освен това, при нея мускулите основно се разтягат, което не позволява трупане на маса, а ги поддържа гъвкави. Отстрани изглежда елементарно и лесно, но само човек, провел урок по езда, е изпитал мускулната треска на следващия ден и е открил, че има мускули на неподозирани места. Движението на коня движи тялото на ездача и кара всички мускули да работят.

Натоварването при езда зависи от темпото, с което се движи конят. Затова заниманията по езда са препоръчителни за хора от всяка възраст и всякакво здравословно състояние.

#2 Ездата на коне за изправена стойка

При езда се засилва кръвообращението и се подобрява дишането, но това, което я отличава от други спортове е самото положение на тялото на ездача върху коня – той поддържа изправената стойка върху гърба на коня продължително време. Колкото и да стоим с отпуснати рамена по време на работа или при вършене на ежедневни дейности, върху коня няма как да не изправим гърба и да не натиснем раменете надолу.

Това положение укрепва гърба и мускулите, които отговарят за правилната S-образна позиция на гръбначния стълб и коригира изкривявания, раздвижва ставите, развива баланс и координация, които са необходими, за да се реагира на всяко движение на коня.

Ездата на коне за изправена стойка

#3 Ездата на кон за равновесие

Когато се качим на кон, се намираме на 1,50-1,70 м над земята и тялото ни трябва да се настрои към новото си положение в пространството. Позицията ни постоянно се синхронизира с движението на коня при ходом, тръс или галоп, при което се стягат и отпускат различни мускулни групи. При бързо движение се натоварва най-много четириглавият бедрен мускул, който при езда изгаря толкова калории, колкото при тичане или каране на колело.

#4 Ездата на коне за здраво тяло и бистър ум

Конната езда подобрява дишането, а когато се провежда на открито, на чист въздух, ползите за здравето са безспорни. Правилното дишане захранва мускулите с кислород, за да работят правилно. При движението на коня, ездачът е принуден постоянно да коригира положението на тялото си около централната ос, което влияе върху вестибуларния апарат и чувството за пространствена ориентация. Конната езда влияе върху метаболизма и подобрява перисталтиката.

#5 Ездата на коне за внимание, концентрация и самодисциплина

При конната езда се изисква висока концентрация. Истина е, че конят усеща всяко движение на ездача върху гърба си. За да може да контролира това голямо и силно животно, ездачът трябва да се фокусира само и единствено върху поставените задачи.

Затова вниманието към указанията на инструктора, концентрацията върху зададената работа и дисциплината са много важни. Това важи с особена сила за децата, които стават по-отговорни, по-концентрирани в училище и в къщи и се научават да определят приоритети и да разпределят времето си правилно.

#6 Ездата на коне за психическо здраве

Конната езда има огромна полза върху психическото здраве. Общуването с коня развива доверие, емпатия, мотивация, усещане за сигурност и увереност в собствените сили. Затова се препоръчва при депресивни състояния, ниско самочувствие, неувереност и ниска самооценка. Когато се доверим на коня си, в нас остава усещането, че може да постигнем всичко.

Доказано е, че само десетминутна разходка на гърба на коня повишава няколко пъти нивото на хормона окситоцин. Хормонът, който отговаря за доброто ни настроение. Затова след конна езда, била тя по-спокойно или по-динамична, сме винаги усмихнати. Когато концентрираме вниманието си върху това да сме в синхрон с коня, забравяме за ежедневните грижи, преодоляваме страховете си и намаляваме нивото на стрес.

кон радва Ваня Тодорова

Общуването с коня ни дава усещане за сигурност. Конят е голямо и силно животно и фактът, че ни се подчинява и го управляваме изгражда самочувствие и увереност, че се справяме. Подобна нагласа ни мотивира да се справяме и с ежедневните предизвикателства у дома, на работното място, в обществена среда.

#7 Ездата на коне като рехабилитация

Конната езда е незаменима дейност за възстановяване от травми, без значение дали са физически или психически. В САЩ са разработени специални програми за справяне с посттравматично разстройство на ветерани от войни, които включват не само езда, но и грижа за животните и прекарване на време и общуване с тях.

Конете са незаменими помощници за рехабилитационна работа при спортни травми, както и при деца и възрастни с физически, психически, сензорни, поведенчески, познавателни и други увреждания и нарушения.

В конна база ,,Ахил‘‘ в близост до София предлагаме всичко това. Още сега може да си запишеш час, като ни звъннеш на 0895 686 019 или ни в пишеш в Messenger.

Вашият коментар